Blog, Strana 2

Hlavné oblasti pestovania kávy
Hlavné oblasti pestovania kávy

kto pestuje najlepšiu kávu?

Južná Amerika

• V Brazílii sa pestuje predovšetkým Arabica vo viacerých odrodách ako je napr. bourbon, maragogip a botucato. Šálka brazílskej kávy je považovaná za nápoj lahodnej chuti, vysokej jemnosti a sladkosti.  K hlavným produkčným mestám tejto krajiny patrí Sao Paulo, Minas Gerais, Mina Gerais, Rio de Janeiro, Paraná, Santo, Bahnia a Pernambuco. 

• Pre pestovanie kávy v Kolumbii, sú vo všetkých jej oblastiach, výhodné podmienky pôdy rovnako, ako aj výnosné kávové plantáže. Dôležité kávové oblasti tejto krajiny sú napr. v dobre známej Bogote a Medellíne, ale aj v Antioquii, Cundinamarce a Tolime. Šálka kolumbijskej kávy je špecifická svojou jemnou chuťou, aromatickou vôňou a miernou kyslosťou. 

 Venezuela je ďalšou významnou krajinou produkcie kávy na tomto kontinente. Káva z tejto krajiny je jemne aromatická a sladká. Najdôležitejšou pestovateľskou oblasťou je údolie v okolí hlavného mesta Caracas, oblasť jazera Maracaibo, oblasť Táchita, Mérinda, Miranda a Aragua.

• Káva v Bolívii sa pestuje najmä v oblasti miest La Paz a Santa Cruz. Podmienky na pestovanie sú tu naozaj priaznivé, preto disponuje káva dobrými vlastnosťami a vynikajúcou chuťou. 

• V Peru je produkcia kávy kolísavá a výrazne ovplyvnená meteorologickými podmienkami. Najväčšia produkcia kávy pochádza zo severu krajiny, z kávových oblastí Piuka, Lambayegue a Cajamarca. 

 Ekvádor patrí kvalitatívne k menej hodnoteným brazílskym kávam, avšak aj tu nájdeme  oblasti s kávou ako sú Manabi, Guayas a Los Rios. Hlavné mesto Quito je strediskom obchodu s kávou, ktorá je v tejto krajine definovaná bledo zelenou, až šedou farbou so stredne veľkým zrnom. 

• Najvýznamnejším stredoamerickým producentom kávy je jednoznačne Guatemala, kde je pestovanie rozdelené až do 20 oblastí, pričom k najdôležitejším patrí Tumbador, Cobán, San Marcos a Antigua. Zrná guatemalskej kávy majú zelený odtieň farby, ktoré sú v šálke jemne aromatické.  

• Plantáže v oblasti Santa Barbara a Santa Rosa de Copan patria v Hondurase medzi tie najdôležitejšie. Káva je tu známa vysokou kvalitou vďaka vytriedenému zrnu a po upražení aj úhľadným vzhľadom. Pri jej pití si môžeme vychutnávať jej pikantnú kyslosť. 

• K hlavným pestovateľským oblastiam Salvádoru patrí kraj Santa Anna, San Salvador a Ahuachapán. Šálka tejto kávy poteší jej milovníkov svojou príjemnou ľahkou plnosťou, jemnou kyslosťou a čistou chuťou. 

 Nikaragua v náleve svojej kávy vyniká extraktívnosťou, lahodnosťou v chuti a jemnou vôňou. Hlavným strediskom produkcie je Matagalpa. 

• Kyslastá chuť neprejavujúca sa však trpko kyslá, ale ako dozvuk po napití je typická pre kávu z Kostariky kde sa káva pestuje hlavne v oblasti hlavného mesta San José. 

• Pri Kube nesmieme zabudnúť spomenúť najlepšiu kubánsku kávu Turquino, ktorá sa vyznačuje čistou chuťou, príjemnou a nie príliš silnou plnosťou a nízkym obsahom kyselín. Popredné miesto na svetovom trhu zaujala káva produkovaná v provincii Oriente, Santa Clara a Pinar del Rio. 

 Jamaica sa môže pýšiť jednou z najlepších a najdrahších káv na svete Blue Mountain. Hlavné pestovateľské oblasti tu nájdeme v San Andrewse, Portlande a San Thomase. 

 Mexiko svojou kávou ponúka v šálke aromatickú, vyrovnanú a zvlášť jemnú kyslú chuť blížiacu sa Kostarike. Najlepšie podmienky na pestovanie sú oblasti Chiapas na juhu krajiny. 

Afrika 

 Etiópia je považovaná za pravlasť kávy kde k najznámejším pestovateľským oblastiam patrí Harer, Džima a Sidamo. Milovníci etiópskej kávy sú zvyknutí na jej jemnosť v chuti a vôňu pripomínajúcu mocca kávu. 

• Káva vypestovaná v Keni je v šálke intenzívne aromatická s jemnou kyslosťou. Hlavné oblasti sú Kiambu, Thika, Nairobi a Meru. 

• V Tanzánii sa káva pestuje v oblastiach Bukoba a Kilimandžáro. Kávový nápoj je špecifický plnou ušľachtilou chuťou a fantastickou vôňou. 

 Uganda pestuje prevažne robustu na plantážach v oblasti hory Elgon.

• Kávovníky v Zambii sa pestujú v provinciách u Kasama, Nakonde a Isoka. Káva zo Zambie je v šálke jemnejšia ako tá z Kene, ale má plnú chuť. 

Ázia

• V Indii sa pestuje aj arabica aj robusta, okrem štátu Karnataka. 

• Pre pestovanie kávovníkov v Indonézii sú ostrovy Jáva, kde je káva typická svojou aromatickosťou s nízkou kyslosťou a prirodzene jemnou a vyváženou chuťou, Sumatra a Sulawesi, kde je káva svojou kyslosťou výraznejšia a chuťou korenistejšia. 

• Vo Vietname sa pestuje najviac robusta, a to v oblasti Bak, ale väčšinou na malých farmách. Aj keď káva ponúka svoju charakteristickú chuť je radená medzi tie menej kvalitné a lacnejšie. 

Austrália a Oceánia

 Austrália je producentom výlučne veľmi kvalitnej odrody bourbon druhu arabica. Je mäkká, chuťovo jemná, ľahko horkastá s nezvyčajne nízkym obsahom kofeínu. 

 Papua Nová Guinea pestuje výlučne vo vyšších polohách, na planinách v 1300 až 1800 mnm, od čoho závisí aj vysoká kvalita kávy, ktorá je v šálke korenená, plná a bohatá chuťou. 

 

Čítať článok
Marzotto – Štúrbaks káva
Marzotto – Štúrbaks káva

praží sám majiteľ

  • 1933 v malom mestečku Castelgomerto blízko Vincenza bola založená malá rodinná pražiareň.
  • Na začiatku si získala slávu svojou známou značkou Portorico s bohatou históriou.
  • Káva sa praží tradičným spôsobom na ohni z bukového dreva. Po 30 – 32 minútach praženia na horiacom dreve získa špecifickú bohatú, jemne sladkastú chuť, ktorú nikdy pri štandardnom priemyselnom pražení nepocítime.
  • Jednotlivé zmesi sa pražia v malých dávkach čo prináša tu najvyššiu kvalitu kávy.
  • Zelená káva sa dováža z Kolumbie, Hondurasu, Kene a Vietnamu.
  • Časom sa ku tradičnej káve pridala výroba organickej kávy a produktov z jačmeňa. 
  • Pražiareň sa v súčasnosti špecializuje na privátne značky kávy, ktoré exportuje do celého sveta. 
  • O dokonalosť praženia sa stará sám majiteľ – starý pán Luigi Marzotto
Čítať článok
Arabica vs. Robusta
Arabica vs. Robusta

ktorá je lepšia?

  • Pri príprave kávy udáva tú správnu chuť, arómu, penivosť, horkosť a dokonca aj rozdielnosť obsahu kofeínu, druh zvolených kávových zŕn. To je dôvodom, prečo nie je káva ako káva. 
  • Vo svete sú evidované stovky poddruhov kávovníka, ale vďaka svojej chuti a spôsobu pestovania sa obľúbenosťou naprieč všetkými kontinentami môžu chváliť najmä Arabica (Coffea arabica – kávovník arabský) a Robusta (Coffea canephora – kávovník státny). 
  • Arabica je špecifická svojimi kávovými zrnam,i skôr podlhovastého a plochejšieho tvaru, spolu s ryhou uprostred, ktorá sa stáča do „s“. Zrná Robusty sú pravidelnejšieho, skoro až kruhového tvaru, pričom ryha prechádzajúca stredom je rovná. 
  • Najväčším producentom Arabicy je Brazília, ale ďalšími veľkoprodukcentami sú aj Kolumbia, Etiópia, Mexiko, či Guatemala. Najväčšou veľmocou pestovania Robusty je Vietnam a následne Brazília, Indonézia, India, Malajzia, Uganda a Filipíny. 
  • Najvhodnejšie podmienky pre pestovanie druhu kávovníka Arabica sú vo vyššej nadmorskej výške od 600 do 2000 mnm a teplote 17 až 25 °C. Robusta vyhľadáva skôr nižšiu nadmorskú výšku od 0 do 900 mnm, ale teplotu 20 až 30 °C. Arabica je náchylnejšia na zmeny teplôt ako Robusta. 
  • Arabica začína plodiť najskôr 3 roky od vysadenia a približne 9 mesiacov trvá, kým sa z kvetov stanú plody, ktoré zvyčajne samovoľne opadávajú, takže sa najčastejšie zbierajú ručne, prípadne omnoho časovo náročnejším výberovým česaním. Robusta plodí o niečo skôr, ale býva to veľmi nepravidelné. Dozrievanie kvetov trvá 11 mesiacov, a akonáhle sú plody vhodné na zber, prichádza na rad zberný stroj, nakoľko kávové čerešne držia na vetvičke kávovníka a bolo by zdĺhavé a namáhavé zbierať ich pomocou ručnej metódy. 
  • Arabica je charakteristická predovšetkým aromatickou vôňou, výraznou a rozmanitou chuťou a jemnou a sladkastou dochuťou. Vo všeobecnosti je známa najmä svojou vyššou kyslosťou a bohatšou chuťou a svojim nadšencom ponúka rozmanitosť v podobe ovocných, čokoládových, kvetinových, ba dokonca korenených tónov. Obsahuje viac lipidov (tukov, olejov a vitamínov), 2x viac cukru, ale aj 3x menej kofeínu. Robusta je oproti Arabice veľmi horká. Jej obľúbenci vyhľadávajú zemitú chuť a asi 2x vyšší podiel kofeínu a výborne sa hodí na prípravu espressa, ktorému dodáva horkosť, krásnu penivosť a zemitosť tela  kávy. 
  • Odpoveď na to, ktorú kávu si vybrať si musí každý zvoliť podľa svojej chuti a preferencií, keďže, či už Arabica alebo Robusta, každá disponuje svojimi prednosťami. Arabica je považovaná za kvalitnejšiu a chutnejšiu, ale Robusta ukrýva taktiež prekvapujúce vlastnosti. Šancu sa oplatí dať jednoznačne obom. 
Čítať článok
Tre Forze!
Tre Forze!

sicílska legenda

  • Viac ako 123 rokov sa na úpätí sopky Etna praží legendárna značky kávy Tre Forze!.
  • Cevdet Emeç je výkonný riaditeľ značky a kávový odborník, ktorého na Sicíliu pritiahla vášeň pre kávu. Znovu objavil a optimalizoval tradičnú metódu praženia na ohni z olivového dreva. Používajú sa konáre olivovníka, ktoré sú zbierané v sopečnom prostredí a cca 12 mesiacov vyschnuté.
  • Ako Cevdet Emeç hovorí: “Tento tradičný, jemný proces praženia v bubnoch na ohni z olivového dreva rozvíja neobvyklú rozmanitosť a intenzitu aŕomy”. Každá odroda je pražená zvlášť v malých bubnoch , pomaly a pri nízkej teplote na otvorenom ohni. Pomalé praženie trvá 30 minút – pre porovnanie typické priemyselné trvá 5. Upražená káva “odpočíva” 5 až 10 dní v silách, a potom sa mieša finálna zmes.
  • Jeden bubon v ktorom sa praží zelená káva pojme iba 60kg.
  • Dodávky kávy Tre Forze! sú obmedzené a často býva vypredaná, pretože pražiareň dáva prednosť kvalite pred kvantitou.
  • Zmes kávy je zložená zo 6 odrôd tej najkvalitnejšej zelenej kávy v pomere 95% Arabica a 5% Robusta, ktoré sú zbierané ručne. Presnejšie informácie sú však prísne strážené tajomstvo.
  • Zaujímavosťou je, že pražiareň používa na transport zelenej kávy chladiarenské lode, aby sa predišlo napadnutím plesňou a zachovala sa 100% kvalita. 
  • Rodinné plantáže, kde Tre Forze! nakupuje sa nachádzajú v Peru, Kostarike, Togu, Kamerune a Brázilii.
Čítať článok
Vergnano
Vergnano

rodina s vášňou

  • Najstaršia talianska pražiareň vznikla v 1882 na predmestí Turína a dnes ju vedie už 5. generácia rodiny.
  • Spoločnosť s dlhou a prestížnou históriou začala v malej lekárni v Chieri, ktorú založil dedko – Domenico Vergnano. Bol to veľmi šikovný mladý podnikateľ. Keď predával ovocie a zeleninu, nahradil na svojom koči drevené kolesá gumenými. Jeho transport bol rýchlejší, čím získal konkurečnú výhodu. 
  • Vášeň a snaha rodiny viedla k rozvoju malého obchodu. V priebehu pár rokov Domenico objavil tajomstvá praženia a predaja kávy. Spoločnosť rýchlo rástla a v 1930 už potrebovala 3 sklady. Skutočný krok dopredu sa udial v roku 1930, keď Domenico Vergnano kúpil kávovú plantáž v Keni.
  • Domenicov syn Enrico bol kópia svojho otca. Precestoval Južnú Ameriku a Afriku aby našiel tie najlepšie odrody káv. Rodina Vergnano si vytvorila celý dodávateľsky reťazec, ktorý bol však prerušený vojnou.
  • V 70. rokoch pražiareň prevzali Franco a Carlo – synovia Enriceho. Na základe svojích skúsenosti postavili nový moderný závod aby rozšírili výrobu. Najvýraznejší prelom priniesli 80 roky, keď začali distribuovať do kaviarni po celom Taliansku.
  • Enrico, Pietro a Carolina – 4. generácia rodina nastupuje v 90. rokoch. Priniesli nové nápady, domáce predaje stúpali a vytvorili sieť zahraničných distribútorov.
  • V roku 2005 angažovali do televíznej reklmy Dustina Hoffmana. Z reklamy sa stal virálny hit a znamenala opätovné zvyšovanie predajov. Hneď na to Vergnano uviedlo na trh ako prvé v Taliansku kapsule pre systém Nespresso.
  • V súčasnosti Vergnano využíva moderný závod s rozlohou 13,5 tisíc m² s 18 automatizovanými výrobnými linkami. Je to 6. najväčší producent kávy v Taliansku a funguje v 60. krajinách sveta vo viac ako 4,5 tisíca gastro prevádzkach.  
  • Caffé Vergnano 1882 je názov vlajkového projektu v zahraničí. Sieť 163 kaviarní – Taliansko 106 – Európa 29 a 28 vo svete. Modulárne hotové projekty maličkých kaviarní od 10 m² pre 4 ľudí po obrovské gastro prevádzky s vlastnou kuchyňou.
  • Vegnano má vlastné certifikované tréningové centrum – Hotel Vergnano Accademia, ktorý v minulosti patril rodine. Ich prestížne kurzy absolvovalo viac ako 6 tisíc študentov po celom svete. Nájdete ich v Taliansku, Grécku, Poľsku, Malajzii a Indonézii.
Čítať článok
Segafredo
Segafredo

50 miliónov šálok

  • Massimo Zanetti sa ako mladík presťahoval počas 70. rokov do Bologne. Podarilo sa mu získať lokálnu pražiareň Segafredo. Už vtedy to bola pomerne známa značka s históriou a tradíciou.
  • K značke Segafredo pridal svoje priezvisko Zanetti a priradil ju k svojmu medzinárodnemu holdingu Massimo Zanetti Beverage Group, čo je najväčšia kávová firma na svete  s ročným obratom cca 1,2 miliardy dolárov.
  • Massimo Zanetti mal tiež krátku politicku kariéru. 2 roky bol senátorom za liberálno-konzervatívnu stranu Silvia Berlusconiho a kandidoval za starostu rodného mesta Treviso.
  • Šálka kávy Segafredo sa začína v Brazílii – Minas Gerais. Spoločnosť tu poskytuje bývanie, školy a zdravotnícku starostlivosť pre všetkých roľníkov na plantážiach. Zber kávy tu prebieha ručne, pretože táto metóda poskytuje 3 krát väčšiu úrodu ako mechanický zber. Pre porovnanie jeden zberací stroj = 50 ľudí.
  • Spoločnosť Segafredo Zanneti sa podaril neuveriteľný kúsok a dokázala si prepojiť všetky fázy, ktoré ovplyvňujú kvalitu konečného produktu ako žiadná ina kávová spoločnosť na svete.
  • Najdôležitejší proces praženia prebieha v 11 pražiarňach na najmodernejších linkách, ktoré spracujú viac ako 160 tisíc ton kávy s exportom do viac ako 100 krajín sveta.
  • Segafredo Zanetti prevádzkuje vlastnú sieť kaviarní s viac ako 600 prevádzkami.
  • Vo svete sa vypije 50 miliónov šálok kávy Segafredo každý deň.
  • Značka je známa podporou rôzných odvetví kultúry a športu (Virtus Pallacanestro Bologna – basketbal, AC Milano – futbal, Giro D’Italia – cyklistika, Trek Segafredo – vlastný tím UCI World Tour)
  • V roku 2010 prešla značka kompletnou zmenou dizajnu a začala používať tie najlepšie obaly. Salimbene ako jedna z mála značiek používa drahú formu balenia kávy – plechové dózy v ktorých je káva v dusíkovej atmosfére. Kávové zrná sú tak bez akéhokoľvek negatívneho vplyvu vonkajšieho prostredia.
Čítať článok
Passalacqua
Passalacqua

najlepšia káva z Neapola?

  • Hístória najlepšej kávy z Neapola sa začala písať po skončení 2. svetovej vojny. Traja bratia Biagio, Armando a Emilio statočne čelili nedostatku pracovných možností v povojnovom období. Naskytla sa im možnosť kúpiť starú pražiareň, ktorá produkovala 5kg kávy každých 20 minút a otvorili si vlastný podnik.
  • Ich dedko Samuel pracoval ako obchodný zástupca a vymyslel logo spoločnosti na ktorom si malý indián olizuje pery. Zachytil výraz šťastného malého chlapca po ochutnaní ich kávy pri návšteve fabriky.
  • Passalacqua ako najlepšiu taliansku kávu označil slávny spisovateľ Mario Soldato v turínskych novinách La Stampa po tom ako ju ochutnal v kaviarni Mexico na námesti Piazza Dante v Neapole. Bolo to vôbec prvé miesto, kde sa dala káva kupiť.
  • Káva sa stále vyrába a pripravuje na základe neapólskych tradícii. V pražiarni sú zamestnaní členovia rodiny, ktorí dodržujú postupy ako ich starí rodičia.
  • Passalacqua kupuje zelenú kávu iba z plantáži na ktorých sa zbiera ručne. Aj keď je táto metóda pomalá a pracna, zaručuje zber iba dozretých a 100% plodov. Na trasport používa výhradne drevené sudy a jutové vrecia.
  • V súčasnosti pražiareň produkuje 3 460kg kávy za hodinu a zelenú kávu dováža zo 14 krajín sveta ako Kolumbia, Brazília, Etiópia, Jáva a Vietnam.
  • Rozloha pražiarne blízko Neapolu je 5 750m² a funguje viac ako 73 rokov.
Čítať článok
Pellini
Pellini

technologicky najvyspelejšia pražiareň

  • Spoločnosť Pellini bola založená v roku 1922 a zameriavala sa na čaj, liečivé bylinky a kávu. Od 1947 sa stala hlavným predmetom podnikania káva.
  • Pražiareň sa nachádza v Bussolengo neďaleko Verony. Nový, moderný závod s rozlohou 30 tisíc m² (na 10 tisíc m² sa produkuje káva, 2 tisíc m² kancelárske priestory a zbytok sú sklady) je celý kompletne automatizovaný, rovnako ako skladovanie zelenej kávy a hotových produktov.
  • Bussolengo je malé mestočko, ktoré má 20 tisíc obyvateľov a nájdete v ňom jeden z najstarších kostolov v Taliansku.
  • Pellini Caffé je svetový líder v priemysle s kávou, má množstvo ocení a certifikáty: ISO a D&B. Produkty v pražiarni prechádzajú prísnym testovaním kvality, aby sa overila dokonalosť každého praženia a výrobného procesu.
  • Ako jediná pražiareň v Taliansku používa neustálu senzorickú produktov vykonanú pomocou panelového testu, čo nám prináša naozaj nezameniteľnú kávu..
  • Pellini je 4. najväčšia pražiareň v Taliansku s obratom viac ako 70 milíonov € s ročnou produkciou viac ako 10 tisíc ton kávy. Zamestnáva cca 130 zamestncov, kávu exportuje do viac ako 30 krajín sveta a nájdete ju vo viac ako 3 tisíc gastro prevádzkach.
  • Jednou z priorít spoločností je starostlivosť o životné prostredie. Napr. obaly na kapsule pre systém Nespresso môžete po použíti dať do kompostu.
  • Pellini je jedným z nositeľov prestížnej značky: “Made in Italy”.
  • Značka sa stala oficiálnym partnerom a podporovateľom New York Yacht Club American Magic – najstaršieho preteku plachetníc na svete. 
Čítať článok
Caffé New York
Caffé New York

najlepšia káva z Talianska?

  • História tejto legendárnej pražiarne sa začala písať na začiatku 30. rokov v kúpeľom mestečku Montecatini Terme.
  • Slávne kúpele a blízskosť Florencie robia z Montecatini Terme vyhľadávané turistické centrum.
  • Ugo Incerpi, majiteľ baru New York chcel ponúknúť svojím hosťom novinku, a tak kúpil stroj na praženie kávy. Na jeho prekvapenie bola káva taká výborná, že počas víkendov začali na ňu chodiť ľudia z celej Florencie.
  • Na začiatku sa káva volala “Sor Ugo’s“, po 5 rokoch sa premenovala na  “Caffé New York”.
  • Počas 50. rokov sa vďaka Oscarovi Onorimu, Ugovemu zaťovi začala predávať v toskánskych kaviarňach a baroch. Najobľubenejšia zmes kávy bola naozaj veľmi jemná a volala sa “Primeros“. Výroba sa presunula do mesta Pistoia.
  • Na extra kvalitu tejto pražiarne má vplyv, že vysoko kvalitné kávové zrná sa pestujú v nadmorskej výške 1500 – 1900 m.n.m. a po starostlivom zbere sa dlho jemne pražia. Káva tiež obsahuje vysoký podiel Jamaica Blue Mountains – najlepšej a najviac cenenej arabicy na svete.
  • Káva New York je veľmi populárna v západnej Európe, Japonsku, USA a Kanade. Dokonca v Nemecku ju vyhlásil prestížny gastro magazín Gourmet za najlepšiu kávu sveta.
  • Caffé New York produkuje špičkovú kávu aj v súčasnosti. Firma je stále v rukách rodiny a pôvodné remeslo bolo odovzdané už 3. generácii.
  • Zaujímavosťou je, že Caffé New York používa stále rovnaké logo od svojho založenia.
Čítať článok
Danesi
Danesi

116 ročná pražiareň

  • Rímsku spoločnosť založil už v roku 1905 Alfredo Danesi a je ako jedna z mála pražiarni v Taliansku dodnes v rukách rodiny.
  • Bol to jeden z prvých odborníkov na kávovú kultúru, sám propagoval nápoj, ktorý dnes poznáme pod názvom espresso.
  • V roku 1933 prevzal vedenie spoločnosti syn Giovanni, podarilo sa mu zvýšíť príjmy, rozšíril pôsobenie na gastro segment a prvý krát expandoval za hranice Talianska.
  • 1990 sa po 30 rokoch učenia dostáva k vedeniu 3. grenerácia rodiny- synovia Alfredo a Roberto, pri prísnom dodržiavaní tradície spúšťajú proces modernizácie. 
  • Aktuálne sú na čele spoločnosti Robertove 4 dcéry, pridávajú najmodernejšie stroje na výrobu a balenie kávy, nikdy nekončiaci vývoj sa dostáva do DNA pražiarne.
  • Výnimočná chuť káv Danesi je podmiená dokonalou kontrolou zelenej kávy, tradičným prístupom k procesu praženia a neustálym inováciam.
  • Danesi kladie veľký dôraz na ochranu životného prostredia, používa výrobné procesy s čo najmenším dopadom na ekológiu a s čo najväčším šetrením prírodných zdrojov.
  • Značka je v konzorciu pre ochranu tradičnej talianskej kávy – espresso s cieľom chrániť a propagovať nehmotné kultúrne dedičstvo  s uznaním UNESCO.
  • 1995 vzniklo na základe veľkej popularity za ocenánom Danesi Caffe USA s 3 pobočkami v NY, CA a FL s vlastnými skladmi a zamestnancami.
Čítať článok